Musique Plastique

Onder de noemer Musique Plastique worden verschillende programma-onderdelen aangeboden: Een live performance, filmvertoning, presentatie en dialoog. Musique Plastique nodigt uit om met een frisse blik het thema plastic vervuiling te benaderen door te kijken, luisteren, bespreken en beleven. Het programma wordt op maat samengesteld in samenspraak met de opdrachtgever. Voor een optimale ervaring is een geschikte locatie van belang.

Performance

Tijdens deze live performance neemt De Nijs het publiek mee op een reis. De dynamische muziekstukken zoals ‘Boiling the Soup’ en ‘I feel Plastic’ vertellen samen een verhaal. De klank van het plastic wordt door De Nijs beïnvloed door het gebruik van verschillende stokken, voorwerpen en geluidseffecten. Daarmee wordt een ruimtelijkheid gecreëerd die de muziek laat ademen. Dit resulteert in percussieve soundscapes en organische grooves. Het decor wordt gevormd door een levensgrote projectie van het kunstwerk ‘Vessel’ en door de verschillende elementen van plastic afval.

(‘Vessel’, artwork: Kristorn, animatie: Jasper Verboon)

Duur: 15 – 20 min

Filmvertoning

In de korte film Musique Plastique, gemaakt in co-productie met Jan van der Ven, zien we De Nijs aan het werk in de fabriekshal van de Oude Wagenmakerij. Hij is omgeven door industriële architectonische elementen waardoor er nog nadrukkelijker de link wordt gelegd tussen plastic vervuiling en de huidige consumptiemaatschappij.

Duur: 6 min

Presentatie

De presentatie ligt in het verlengde van de korte film. Hier bespreekt De Nijs zijn visie op de herwaardering van plastic afval. Daarnaast zal hij vertellen over zijn artistieke motivatie: Wat is de kracht van muziek binnen een bepaalde context?

Duur: 10 – 15 min

Dialoog

Na de performance, filmvertoning of presentatie gaat De Nijs met het publiek in gesprek over het thema plastic vervuiling. Ervaringen en verschillende opvattingen over dit complexe thema worden met elkaar gedeeld. De Nijs maakt een ingewikkeld onderwerp bespreekbaar in een ontspannen sfeer.

Duur: 30 – 60 min