De infantiele consument – Benjamin R. Barber

Achtergrond – Er worden veel meer goederen geproduceerd dan we nodig hebben. En we kopen veel meer dan we nodig hebben. We kopen wat anderen hebben, omdat zij het hebben. We kopen een identiteit. We kopen wat de markt wil dat we kopen. Want de markt brengt niet alleen goederen voort, de markt creëert ook behoeften – en wij nemen die maar al te graag over. In De infantiele consument laat Benjamin R. Barber zien hoe onze samenleving is gekoloniseerd door een alomvattende dominantie van de markt. Hij introduceert wat hij het ‘infantilistische ethos’ noemt: de kapitalistische ideologie die verantwoordelijke burgers reduceert tot volgzame consumenten en het publieke goed vervangt door het private eigendom. Barber laat zien hoe volwassen consumenten infantiliseren in een globale economie die een enorme overproductie aan goederen voortbrengt en zich primair op het kind als consument richt. Scherp analyseert hij de consequenties van deze ontwikkeling voor onze kinderen, onze vrijheid, het burgerschap en de democratie. Uiteindelijk laat hij zien hoe burgers zich kunnen verzetten tegen de schizofrenie waarmee het consumentisme hen heeft geïnfecteerd en hoe zij deze kunnen
overwinnen.

Klik hier om dit boek te lenen.

Dit vind je misschien ook leuk...