BEAT Plastic Waste in de bibliotheek

Het project
Met het project BEAT Plastic Waste in de bibliotheek verzet drummer Rogier De Nijs zich tegen de wegwerpmaatschappij en in het bijzonder plastic afval. Hij verbaast zich over het gemak waarmee plastic voor eenmalig gebruik wordt gefabriceerd, verkocht en belandt op een vuilnisbelt of in de oceaan. Het merendeel van producten in supermarkten wordt verpakt in plastic. Groente en fruit krijgen een plastic jasje om zogenaamd de houdbaarheid te waarborgen. Deze enorme hoeveelheid plastic vervuilt de aarde in grote mate en maakt dieren op land en zee ziek. Het lukt ons maar met moeite zelfs maar een klein deel van deze plastic afvalberg te verwerken.

Het stemt De Nijs daarentegen positief dat er in de wereld veel onvrede klinkt rondom deze problematiek. Grote acties worden opgezet om de plastic vervuiling op land en in zee aan te pakken. Actiegroepen als Greenpeace, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee houden zich al jaren met deze problematiek bezig.

Wat kun je doen?

Bekijk in het programma hoe je kunt deelnemen aan dit project.

Als artiest kun je een op je eigen bescheiden wijze aandacht schenken aan deze wereldproblematiek. Rogier De Nijs besloot zijn artistieke talenten in te zetten om aandacht te schenken aan de wegwerpcultuur en een bijdrage te leveren vanuit zijn eigen artistieke mogelijkheden. Nadat het overlijden zijn moeder in 2014 ondervond De Nijs dat het leven te kort en te mooi is om er een puinhoop van te maken. Hij besloot een voorstelling te maken waarin van plastic afval gemaakte instrumenten de hoofdrol zouden spelen.

Waarom de Bibliotheek
De bibliotheek is niet alleen de plaats om een boek te lenen, te studeren of de krant te lezen, het is het culturele hart van de stad als het gaat om verdieping, vernieuwing en verwondering. De bibliotheek is, door haar toegankelijkheid en bovenal als instituut van onafhankelijke kennis, voor een project als BEAT Plastic Waste is een uitermate geschikte locatie en een vruchtbare partner.

Opzet project Beat Plastic Waste in de Bibliotheek:
BEAT Plastic Waste in de bibliotheek vindt plaats van oktober t/m november 2021 in vijf bibliothekenpartners in Noord-Brabant en Noord-Holland. Vanuit de vraag van deze bibliotheken heeft Rogier De Nijs een speciaal programma geschreven. BEAT Plastic Waste in de Bibliotheek is een project over plastic vervuiling, speciaal voor grote bibliotheken en hun aangesloten vestigingen.

Bereik
BEAT Plastic Waste bereikt door het samenwerkingsverband met de bibliotheken 5 regio’s in Nederland, kleine 200.000 bibliotheek-leden, 750.000 inwoners.